top of page
  • anuhaaltonen

Liikuttaako lasten liikkumattomuus tarpeeksi

Kouluikäisten fyysinen kunto on järkyttävän huonolla tasolla viides- ja kahdeksasluokkalaisille tehtyjen Move!-mittausten tulosten mukaan. Neljällä oppilaalla kymmenestä toimintakyky on niin alhaisella tasolla, että se haittaa arjessa pärjäämistä. Suurin osan lapsista liikkuu aivan liian vähän, eikä tieto siitä tullut enää yllätyksenä.


Tiedämme hyvin liikunnan positiiviset vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin sekä mielenterveysongelmien ja yksinäisyyden ehkäisyyn. Liikunta lisää oppimis-, työ- ja maanpuolustuskykyä. Tiedämme, että kasvavien terveydenhuollon kustannuksien ja notkahtaneen valtiontalouden takia meidän pitäisi panostaa vahvasti terveysongelmien ennaltaehkäisyyn. Liikunta on juuri sitä tehokasta, ennaltaehkäisevää toimintaa.


Kerta toisensa jälkeen päädymme kuitenkin vain etsimään syyllisiä lasten ja nuorten liikkumattomuuteen. Vanhemmat eivät liiku lapsiensa kanssa, kouluissa on liian vähän liikuntatunteja, seuratoiminta maksaa liikaa, kilpaurheilu tappaa liikunnanilon tai liikuntapaikkoja ei ole riittävästi. Ihmetellään äänekkäästi, että miksi lapset eivät voi vain mennä pihalle liikkumaan.


Vain yhden tai muutaman edellä mainitun asian korjaaminen ei vielä ratkaise liikkumattomuuden ongelmaa. Jos haluamme saada lapset ja nuoret liikkumaan nykyisen ja tulevan terveytensä kannalta riittävästi, koko yhteiskunnan pitää kantaa vastuuta asiasta. Tarvitsemme lisää kohtuuhintaisia ja monipuolisia harrastusmahdollisuuksia sekä harrasteliikunnassa että kilpaurheilussa. Lasten pitää saada liikkua ja harrastaa kouluissa nykyistä enemmän. Vapaaehtoistyön ja seuratoiminnan tukemista täytyy lisätä. Liikuntapaikkoja ja liikkumiseen sopivaa ympäristöä tulee rakentaa lisää ja niiden kunnosta huolehtia. Perheitä, lapsia ja nuoria on houkuteltava ja kannustettava liikkumaan päivittäin, ja aikuisten on näytettävä liikkumisen esimerkkiä.


Lasten ja nuorten liikkumattomuutta vähentävät toimenpiteet ovat pitkälti tiedossa. Nyt tarvitaan päättäväisyyttä, päätöksiä ja ennen kaikkea tekoja, jotta lapsillamme on mahdollisuus terveeseen elämään.Julkaistu Turun Sanomissa 23.12.202225 views0 comments

Comments


bottom of page