top of page
  • anuhaaltonen

Kela-korvaukset palautettava


Näitä Kela-korvauksia on nyt leikattu. Vain psykiatrian tai suu- ja leukakirurgian erikoislääkärin, hammas- tai erikoishammaslääkärin määräämistä tutkimuksista on mahdollista saada korvausta. Korvaukset on poistettu kaikista muista yksityisen terveydenhuollon toimenpiteistä, laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista. Fysioterapiasta maksetut korvaukset ovat myös poistuneet kokonaan.


Jos käy yksityisen korvalääkärin vastaanotolla poskiontelotulehduksen vuoksi ja saa lääkereseptin, Kela-korvaus on kahdeksan euroa. Jos samalla vastaanotolla tehdään poskiontelohuuhtelu, ei enää saa Kela-korvausta lainkaan. Asiakkaana voi nyt saada matkasta korvauksen Kelalta käydessään yksityislääkärin perusvastaanotolla, mutta ei silloin, kun on käynyt toimenpiteessä tai esimerkiksi leikkauksessa yksityisellä palveluntuottajalla. Julkisen puolen silmälääkärille ja gynekologille on ollut jo aiemmin vaikea, usein mahdotonkin, päästä. Näiden lääkärien tekemät tärkeät tutkimukset ja toimenpiteet on nyt varauduttava maksamaan kokonaan itse yksityisellä palveluntuottajalla. Sekavaa ja epätasa-arvoista.


Vuonna 2021 Kela-korvausta yksityisestä tutkimuksesta ja hoidosta sai 1,3 miljoonaa, yksityislääkärin palkkioista 1,4 miljoonaa ja yksityisestä hammashoidosta 0,9 miljoonaa ihmistä. Vaikka Kela-korvaukset ovat tähänkin asti olleet pieniä, niillä on ollut merkitystä yksityiselle sektorille hoitoon hakeutumisessa. Henkilöstöpulaa potevan, alirahoitetuilla hyvinvointialueilla vasta aloittaneen julkisen terveydenhuollon tilanne vaikeutuu entisestään, jos osakin näistä yksityisiä palveluja käyttäneistä henkilöistä siirtyy julkisen palvelun jonoon. Mahdollisuus saada laadukasta ja oikea-aikaista terveydenhuollon palvelua oikeassa paikassa heikkenee jonojen pidentyessä.


Kela-korvattunakin yksityinen lääkärikäynti tulee valtiolle edullisemmaksi kuin julkisen terveydenhuollon lääkärikäynti, koska silloin asiakas maksaa suurimman osan kustannuksista itse. Kela-korvausten leikkaukset tulee perua ja hoitojonoja purkaa myös yksityisen sektorin avulla.66 views0 comments

Comments


bottom of page