top of page
  • Writer's pictureAnu Aaltonen

Kaupunkikeskustan avunhuuto

Updated: Nov 5, 2021

Salon kylien veto- ja pitovoimasta puhutaan paljon - niin kuin pitääkin. Samanlaista huomiota tarvitsee kipeästi myös kaupungin ydinkeskusta, jos haluamme salolaisten ja vierailijoiden suuntaavan sinne naapurikaupunkien sijaan. Kukoistava keskusta on koko Salolle tärkeä.

Ydinkeskustan liiketiloja on tyhjentynyt ja meneillään oleva kaupan murros lisää tyhjenemisen vaaraa entisestään. Siksi täytyy tehdä kaikki mahdollinen, että olemassa olevat palvelut säilyvät. Lisäksi uusia palveluja pitää ohjata asettumaan keskusta-alueelle.


Kaupunkikeskustan elinvoima ei kuitenkaan synny pelkästään välttämättömistä kauppamatkoista tai palvelujen käyttämisestä. Niiden lisäksi vetovoimainen keskusta-alue houkuttelee valinnaisiin aktiviteetteihin, kuten ulkoiluun, ja sosiaalisiin aktiviteetteihin näkemään ja tapaamaan ihmisiä. Heikkolaatuinen kaupunkiympäristö on pelkkä kauppapaikka, viihtyisä ympäristö taas vetää puoleensa monenlaista toimintaa ja tapahtumia.


Ydinkeskusta tarvitsee lisää asukkaita ja alueelle rakentamisen pitää olla kannattavaa. Liikennejärjestelyjen tulee tukea turvallista ja viihtyisää keskusta-aluetta. Viheralueita on ylläpidettävä ja kehitettävä edelleen, eikä rakennetun ympäristön kauneuden tärkeyttä saa unohtaa. Isoja linjoja ohjaa laadukas kaavoitus, mutta paljon voidaan tehdä viihtyisyyden eteen muutenkin. Yleisestä kaupunkiympäristön siisteydestä on hyvä aloittaa.


Kukaan ei halua tyhjenevää ja rapistuvaa ydinkeskustaa tai paikallisten rahavirtojen valumista naapurikaupunkeihin. Ydinkeskustan kehittämiseen tarvitaan siksi huolellisesti tehty suunnitelma, jota toteutetaan sinnikkäästi suunnittelijoiden, asiantuntijoiden, päättäjien, yritysten ja kaupunkilaisten yhteistyöllä. Keskustan kehittäminen vaatii aikaa, mutta Salon ydinkeskustalla on kaikki mahdollisuudet olla viihtyisä kohtaamispaikka, jota kaupat ja palvelut vilkastuttavat. Ratkaisevaa on nyt se, että toimitaan, eikä vain puhuta.


Mielipidekirjoitus julkaistu Salon Seudun Sanomissa 4.6.2021


30 views0 comments

Comments


bottom of page