top of page
  • anuhaaltonen

YEL-uudistuksesta

Eduskunnassa käsittelyssä oleva hallituksen esitys yrittäjän eläkelain (YEL) uudistuksesta on nostattanut viime päivinä kiivastakin keskustelua. YEL-vakuutus on yrittäjän henkilökohtainen pakollinen vakuutus, joka perustuu YEL-työtuloon. Hallituksen esityksessä työtulon määrittämisestä kokoaikaisen yrittäjän palkkana pidetään toimialan mediaanipalkkaa. Monet yrittäjät pelkäävät tästä johtuvaa YEL-maksujen nousemista nyt muutenkin vaikeassa taloustilanteessa.


Vaikka YEL ei ole ainoastaan eläkejärjestelmä, vaan se turvaa myös yrittäjän sosiaaliturvaa mm. työkyvyttömyyden, vanhemmuuden ja työttömyyden osalta, yrittäjien pelko liian suurista maksuista tulee ottaa vakavasti. Uudistus ei voi johtaa siihen, että esimerkiksi pienyrittäjä, aloitteleva yrittäjä tai haastavassa taloustilanteessa oleva yrittäjä maksaa YEL-maksua tulosta, jota ei ole olemassakaan.


Esitystä käsiteltäessä täytyy huolehtia siitä, että uudistus ei vaikeuta yrittäjien mahdollisuuksia kannattavaan liiketoimintaan. Lisätään mieluummin joustavuutta, valinnan vapautta ja yrittämisen mahdollisuuksia kuin byrokratiaa ja pakkoa.
56 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page