top of page
  • anuhaaltonen

Demokratiaa on puolustettava

Syyskuun 15. päivänä vietetään kansainvälistä demokratiapäivää. Minulle demokratia tarkoittaa ihmisen vapautta päättää omasta elämästään, tasa-arvoa, sananvapautta ja mahdollisuutta osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Demokratia toimii hyvin silloin, kun ihmiset luottavat toisiinsa, yhteiskunnallisiin instituutioihin ja vastuullisiin päätöksentekijöihin.


Pitkään jatkunutta demokratian hyvää kehitystä on viime vuosina koeteltu ja se on kääntynyt huonompaan suuntaan. Demokratiaan kohdistuu tällä hetkellä eniten uhkaa autoritaaristen hallintojen vahvistumisesta ja ilmaisunvapauden rajoittamisesta. Jo kolmasosa kaikista ihmisistä elää maassa, jossa autoritaarinen hallinto vahvistuu.


Sanan- ja lehdistönvapaus on demokratian perusta. Autoritaarisissa maissa riippumattomasta tiedonvälityksestä on usein tehty mahdotonta, kriittisiä ääniä vaimennetaan ja levitetään vääristeltyä informaatiota. Samaa tapahtuu yhä enemmän joissakin periaatteessa demokraattisissa maissa kuten Unkarissa, Puolassa, Intiassa ja Brasiliassa. Demokratian toimiminen riippuu vahvasti mahdollisuudesta jakaa tietoa ilman sensuuria tai valtion ohjausta.

Demokratia on ainoa järjestelmä, jossa päätöksentekoon vaikuttaminen sekä erilaisten väestöryhmien perusoikeuksien puolustaminen ja tyytymättömyyden vapaa ilmaisu on turvattu. Vaikka demokratiakaan ei aina toimi täydellisesti, se takaa kaikille vaikuttamisen mahdollisuudet. Siksi puolustan demokratiaa.
41 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page